Niet 100% aan, is uit!

Een geweldig team kent de waarde van elke speler. In dat team vinden de spelers elkaars kwaliteiten en versterken die. In dat team bestaat geen zwakste schakel, want de echte kracht van het team is het team. Het is geen ketting, maar een net. In zo’n team is het mogelijk om uit te blinken, de ‘Man of the Match’ te zijn. Enkel en alleen door de kracht van het héle team.

Een team geeft je ruimte

Dat geldt voor een strijkkwartet net zo goed als een voetbalelftal of een team in een organisatie. Als je elkaars kwaliteiten bedient, krijg je de ruimte om je eigen ontwikkeling te vinden. Je draagt elkaar. En als iemand een tandje terug doet, zet een ander een tandje bij. Die onderlinge steun schept een band waarin je elkaar snel begrijpt, snel kunt aanvullen en blijft uitdagen.

“Als je voor elke positie de beste speler kiest, heb je nog geen sterk elftal maar een team dat als los zand uiteen valt.” – Johan Cruyff

De waarde van een team zit in het hele team

Het citaat is van Cruyff, maar is in welke vorm dan ook door elke succesvolle coach wel gezegd. Als ze het over het team hebben, dan bedoelen ze iedereen. De spelers, de trainers, de scouts, de schoonmakers, de fysiotherapeut en de mensen van de catering. In de arbeidsmarkt en recruitment is de verleiding nog steeds vaak groot om enkel op ster-kwaliteiten te selecteren. Steeds indrukwekkender curriculum vitae, steeds prominentere nevenactiviteiten. Steeds losser zand.

Werving vanuit wat een team nodig heeft, werkt altijd beter. Daarbij leer je als team beter naar jezelf te kijken. Je leert beter begrijpen wat je echt nodig hebt, buiten functietitel en -profiel. Je leert benoemen waar je werkelijke winst gaat zitten. En je leert wat de kracht en kwaliteit van je team is.

Recruitment vanuit teambelang

Ik merk dat in mijn werk de aandacht langzaam verschuift van de eenzijdige drang naar toptalent naar een sterk team. Met daarbij meteen het besef dat een sterk team een divers team is. Vandaar ook dat ‘de beste man op de plek’ aan waarde verliest. Omdat een team erbij gebaat kan zijn dat het iemand is met heel veel jaren ervaring of juist heel jong is. Een functie is steeds minder goed in te vullen op algoritmen. Het is steeds minder een rekensommetje. Behalve dan bij de sterspelers, maar zeg nu zelf, die wil je eigenlijk niet te veel in je team.

Niet 100% aan, is uit

Ook het idee dat elke collega voor 100% alles moet kunnen verliest waarde. Van jobcarving tot participatiebaan – teams waarderen diversiteit als voorwaarde van succes. De waarde van collega’s die om welke reden dan ook bijzonder is, wordt naar behoren ingeschat. Het resultaat is dat participeren opschuift van liefdadigheidsbaan naar waardevolle, niet te missen collega.

Herwaardering van het team in recruitment

Na jaren onze aandacht te hebben gericht op mobiliteitsvraagstukken, is een herwaardering van het team op zijn plaats. Met een frisse blik en de wetenschap van mobiliteit en flexibiliteit. Het team als een dynamische plek die stabiliteit en verandering omarmt en waar aandacht is voor de ontwikkeling van elke medewerker in relatie tot het belang van het team.

Dan ga ik nu de hoogtepunten van Nederland-Denemarken voor de zeventiende keer kijken.RELATED POSTS