Geen Ja, Geen Nee, Geen C

Dit is een uitdaging, voor jou en de mensen om je heen. Om een dagje zonder te gaan. Zonder dat ene gespreksonderwerp dat elk praatje beheerst en domineert. ‘C’. Een uurtje niet. En halve dag. En dan een keer een dagje zonder. Op C-dieet. Want dat ene onderwerp bepaalt niet alleen het gesprek, het kleurt ook je kijk op de wereld om je heen.

Begrijp me niet verkeerd. Maatregelen, daar houd je je aan. Maar we hoeven het er niet de he-le tijd over te hebben.

De kracht van een woord

Door gesprek na gesprek in te kleuren met die vermaledijde ‘C’ dreunt de pandemie door in elke minuut van elke dag. Wat we zien. Wat we horen. Wat we te melden hebben. C. C. C. En elke dreun versmalt je horizon. ‘Het nieuwe normaal.’ ‘Het wordt nooit meer zoals het was.’ ‘We leven in een nieuwe wereld.’ ‘We zijn C-moe.’ Smaller wordt de blik. En daarmee de ruimte om mogelijkheden te zien. Om te durven, te proberen, te falen en weer opnieuw te starten.

Zonder de wereld om ons heen te negeren, kunnen we het verhaal wat meer naar onze hand zetten. Door gewoon eens een uurtje te leven zonder dat ene gesprek. Misschien geeft het net dat beetje ruimte.

De Geen-C-Game

Het oeroude ‘geen ja, geen nee’ in een nieuw jasje. Zet een pot in ons (virtuele) midden. In die pot doen we kleine taken die niemand leuk vindt maar die wel gedaan moeten worden en waar nu misschien wel extra tijd voor is. Van de kast opruimen tot het doucheputje legen. Mos tussen de tegels weghalen. Regelen dat de administratie wordt gedaan. Als je dat hebt: fantastisch, laat Geen-C-Dag beginnen!

Iedere keer als iemand over de pandemie, C of C-19 begint moet er een papiertje uit de pot worden gepakt – je hebt een week om de taak te volbrengen. En wie die dag (of dat uur) zonder C de tijd doorkwam, gaat naar ronde twee. Dan naar drie. En dan draaien we de boel om. Niemand krijgt meer straf, maar iedereen die verder komt dingt mee naar een leuke prijs.

Volhouden

Veel mensen maken zware tijden door. Sectoren die bloesemen op menselijk contact en nu droog en doods zijn. En dan is er persoonlijk leed. En daar moeten we het over hebben. Om het te kunnen dragen. En hoe goed dat ook kan zijn. Soms even niet is ook heel heilzaam.

Dus, we spreken af, vanaf deze zin die jij nu leest, heb je het even niet over C. Laat me weten hoe lang je het volhield!

Sabine