De sociale functie van werk

Weet je nog, mopperen over je werk?

We deden het allemaal. Natuurlijk. Lekker even potje mopperen over het werk. En dat ‘Hey het is werken om te leven, niet leven om te werken!’ Maar nu zitten we thuis. Voor de buis. Animal Crossing te spelen. We weten inmiddels wel beter, er zit veel meer leven en lol in en om het werk. Van de suffe grappen in de koffiecorner tot de adrenaline van een geweldig klantgesprek. Het samenzijn. Het teamgevoel. Da’s niet alleen maar voor de commercie.

Iets voor elkaar doen

Werk is bestendigheid. Het geeft houvast en laat je leven zoals jij dat wilt. Maar meer dan ‘de zo leuk mogelijke manier om geld te verdienen’ brengt werk ons bij elkaar en laat je ergens iets aan bijdragen. Ook al is je werk niet ‘essentieel’ voor de samenleving, het is waardevol voor velen. Werk laat ons iets voor elkaar betekenen.

Van de accountant tot de projectmanager. Van de technisch tekenaar tot de IT-consultant. Iedereen helpt elkaar. Zelfs als je de hele dag in een cubicle achter je computer zat. Of als je van vergadering naar vergadering holde. Of als je autoverkoper was. Natuurlijk waren we allemaal geld aan het verdienen. Maar er was meer. Omdat het fijn was om iemand aan de juiste auto te helpen. Of te weten dat je collega’s weer verder konden met de juiste maandcijfers. Dat de die aardige mevrouw weer was aangesloten. Dat de klant goed op de hoogte was.

Help is other people

Dat werk meer is dan geld verdienen weten we. Daar zijn genoeg ‘purpose’-cursussen en job-mindfulnesstrainingen voor. Maar misschien realiseren we ons nu pas hoe fijn het is om je steentje bij te kunnen dragen en hoe alledaags-plezierig het is om elkaar te helpen. Dat je werk niet in je eentje voor jezelf doet, maar dat elke baan bestaat om iets voor een ander te doen. Werk brengt ons bij elkaar. En dat hebben we nodig – het is onze sociale zuurstof.

Als je zometeen weer in de file staat…

Ik hoop dat we dat morgen nog beter weten dan vandaag. Werk als hoeder van contact en onderlinge waarde. Da’s een mooi sentiment om mee te nemen, als je over tien maanden weer aansluit in de file.

Sabine